EFT relatietherapie in Hoorn

Op dit moment geven wij geen EFT relatietherapie. Kijk bij onze collega’s voor relatietherapie in Hoorn.

Wanneer ga je in Emotionally Focussed Therapy?

Bijna elke relatie vlakt na verloop van tijd een beetje af. Het wordt allemaal wat gewoner, wat vanzelfsprekender. Je denkt elkaar helemaal te kennen en daarbij is jullie leventje behoorlijk druk geworden. Je let eigenlijk niet meer zo op de ander. En daarbij: je hoeft toch ook niet echt meer moeite voor elkaar te doen. Dat vonden jullie toch zo fijn? Emotionally Focussed Therapy (EFT) is voor alle stellen die die moeite wél weer willen doen. Het kan zijn dat jullie in een hele zware periode zijn, misschien wel door omstandigheden van buitenaf. Of dat jullie met zijn twee er nu gewoon niet uitkomen. Maar het kan ook zijn dat jullie merken dat de aandacht verslapt, dat het allemaal afvlakt – en dát willen jullie graag voorkomen.

Wat is EFT relatietherapie?

De therapie richt zich op je emoties. Dat is voor sommige mensen even slikken. Emoties zijn toch de onbekende en ongrijpbare krachten in je leven. Waar je niet makkelijk over praat. Sterker nog, je weet niet eens zeker over je wel bij die hele diepe emoties wilt komen. Wie weet wat er allemaal loskomt. En toch gaan we het doen. Omdat het nodig is. Omdat jullie elkaar in de diepte moeten kennen: hoe je met iemand wilt zijn, wat je geeft, wat je deelt, hoe je je aan een ander wilt verbinden. Dat is overigens geen knuffel-knuffel-behandeling: de methode, Emotionally Focussed Therapy, is een wetenschappelijk goed geteste behandelmethode die snel tot zaken komt en verrassend snel resultaat boekt. Daarbij zijn niet de emoties het onderwerp, maar de manier waarop jij en je partner ze herkennen, begrijpen en kunnen beheersen en gebruiken.

Het doorbreken van de patronen

Maar eerst hebben jullie wat ander werk te verzetten. Jullie moeten weer in gesprek zien te komen. Dat is een heel concreet werkje dat veel aandacht en inzet vraagt, maar dat, als je het volbrengt, jullie relatie echt weer op de rit kan zetten. Jullie ‘probleem’ is nu vooral communicatief; ik noem het de Droeve Dans: jullie zijn in een tango van ruzie belandt. Steeds weer reageren jullie op dezelfde negatieve manier op elkaar. En met die negatieve interactie breken jullie je relatie steeds een beetje verder af – het basale gevoel van verbondenheid en veiligheid. Waarschijnlijk herken je jullie droeve dans wel: het lijkt alsof jullie elke keer weer in dezelfde situatie belanden. Ook al willen jullie dat het anders gaat, het lukt jullie niet er uit te breken. Jullie zijn moe. Moe om nog te strijden. Moe om het anders te doen.

Jullie zijn overduidelijk

De meeste stellen denken dat als ze niet ruziënd door het huis gaan, dat ze hun problemen voor de buitenwereld prima kunnen verbergen. Niets is minder waar. De manier waarop jullie met elkaar omgaan straalt het aan alle kanten uit. Een buitenstaander kan in een heel alledaags gesprekje waarschijnlijk precies zien wat er mis is. Dat is dan ook een van de eerste dingen die we doen. Bekend worden met jullie patronen en vastgeroest gedrag is de eerste stap om hieruit te komen. Emotionally Focussed Therapy laat zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Het zit heel diep

Dat komt ook omdat jullie reactie op elkaar bijna instinctief is. Een reflex. Dat komt omdat ook elke reactie is ingebed in die emotionele basis. De behandeling richt zich op het vinden en verdiepen van die emoties. Zodra jullie uit de vaste patronen zijn gebroken, bespreken we de emoties. Je komt achter de primaire behoeften van jou en je partner. Je leert begrijpen dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met diepgewortelde gevoelens zoals angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing. Door dit structureel en grondig te behandelen vergroten jullie het gevoel van veiligheid en intimiteit en maken jullie ruimte om samen verder te groeien.

EFT – therapie in drie stappen

Stap 1 – Herstel het gesprek

Hoewel de therapie ‘Emotionally Focussed’ heet, is dat niet waar we ons als eerste op richten. Er is namelijk iets in jullie normale omgang gebroken dat gewoon contact, of zelfs maar een oppervlakkig gesprek in de weg staat. Jullie gesprek heeft een vast patroon gekregen: de een zegt dit, de ander dat en daar gáán we weer. Overigens hoeft dat patroon niet altijd strijd te zijn, het kan ook dat een van jullie zich terugtrekt, of dat jullie dat allebei doen. Het is net een dans, een droeve tango van verzet en verwijdering. Het doorbreken van die dans is een praktische klus. Hard werken, maar iets dat jullie kunnen doen. Voordat we het over jullie verbintenis hebben, zorgen we dat jullie in gesprek kunnen komen.

Stap 2 – Een diep verbond

Iedereen heeft pijn, iedereen is klein, iedereen heeft grootse dromen en nachtmerrie-achtige angsten. Wat ze precies zijn, dat is voor iedereen anders. Maar ze zijn er. En in het verbond van twee geliefden liggen ze open en bloot. Vandaar dat alles meer pijn doet, vandaar dat het zo groot en overheersend is. Jullie verbond hecht jullie op de plekken waar je kwetsbaar bent: in je wensen, je verlangens en je grootste onzekerheden. We verkennen het allemaal, je krijgt de vrijheid en het vertrouwen het weer uit te spreken. Vaak is dat een hernieuwde kennismaking; met elkaar, maar ook met jezelf. Het zijn de onderwerpen waar je normaal niet aan toe komt. De emoties die je bepalen maar onbespreekbaar lijken.

Stap 3 – Weer verder

Als regel kunnen we stellen dat koppels die door stap 1 komen er ook wel uit komen. En dat als jullie stap 2 doorlopen hebben, er een gevoel van wezenlijke groei geldt; samen én ieder voor zich. Stap 3 is dan ook de stap van het afronden van de behandeling. We kijken terug naar waar jullie oorspronkelijk voor kwamen – meestal zijn alle vragen en problemen opgelost   of kunnen makkelijk opgelost worden.

Contact

Benieuwd wat EFT relatietherapie voor jullie relatie kan doen? Neem telefonisch contact op via 085 4015 337 of vul het contactformulier in. We leggen je graag uit wat we voor je kunnen betekenen.