Therapie in Hoorn

Het begint met je verhaal

Tijdens het intake gesprek in onze psychologenpraktijk in Hoorn of online gaan we elkaar eerst beter leren kennen. Waar kom je vandaan? Wat is je familiesituatie? En waarom ben je vandaag bij me gekomen. Ook is er ruimte om vragen te stellen. Hopelijk voel je je op je gemak bij ons om alles te delen. Als we een klik hebben bespreken we je verwachtingen en maken we een behandelplan.

Stappen maken

We willen niet alleen van je weten waarom je bij ons komt, maar ook waarom je nu bij ons komt. Wat gaf de doorslag? Dat soort extra vragen stellen we omdat we je vraag of probleem heel precies wil begrijpen.

De meeste cliënten vinden het erg plezierig meteen al een beetje aan het werk te kunnen – je klachten gaan gepaard met een groot gevoel van onmacht, dus is het heel fijn om hier al mee te gaan werken. In de behandeling werken we met verschillende methodes. Elke cliënt is anders, elk traject is anders. Toch zijn er een aantal theorieën en methodes die vaker terugkomen.

Cliëntgericht werken

Bij cliëntgerichte behandelingen sta jij centraal. De meeste methoden gaan uit van de cliënt, maar bij deze vorm is het de kern van de behandeling. Jouw kijk op de wereld, jouw stijl van werken, je gevoelens en gedachten op de dag dat we afspreken. We nemen jouw perspectief over en behandel vanuit daar. Bijna alle cliënten vinden dat plezierig omdat er geen stappen gezet worden die groter zijn dan je aankunt.

Cognitieve Gedragstherapie

Misschien heb je er wel eens van gehoord: Cognitieve gedragstherapie. Het is de meest voorkomende behandelmethode binnen de psychologie. Dat komt omdat het een heel praktische manier van werken biedt, waarbij je de verandering en voortgang bijna meteen merkt – en dat werkt heel fijn en inspirerend. De methode gaat er van uit dat je de wereld om je heen een beetje verkeerd inschat. Dat doet iedereen, alleen jij hebt er nu last van. Je bedenkt je van alles, je hebt verwachtingen van jezelf en de wereld, je probeert teleurstellingen te voorkomen en maakt zo zaken nodeloos ingewikkeld.

Een voorbeeld hiervan is spreken in het openbaar. De meeste mensen vinden dat niet leuk. Maar hoe komt dat? Wat denk je dat er gaat gebeuren? Vaak bedenk je je allemaal situaties die kunnen gebeuren. Rampscenario’s. Die, als je er even over nadenkt allemaal niet waar zijn. Je maakt je dus zorgen om iets dat je je in je hoofd gehaald hebt. CGT kan je hier vanaf helpen.

Het plan

Tijdens de therapie werken we naar helder geformuleerde doelen toe en stellen een behandelplan op. Met regelmaat kijken we naar je ontwikkeling en de doelen die we in het plan vastlegden. Zijn we nog op de goede weg? Zijn er misschien andere dingen belangrijker geworden? Heb je inmiddels andere verwachtingen? Dan komt er een moment dat je bij ons komt en denkt – eigenlijk heb ik niet zo veel meer te vertellen. Dat is meestal hetzelfde moment als dat wij een eindevaluatie plannen. Het is het moment dat je weer op eigen kracht verder kunt. In de meeste gevallen is het werk nog niet klaar; je hebt nog stappen te zetten, te groeien, je te ontwikkelen. Maar: je kunt het weer zélf. Cliënten geven aan het gevoel te hebben gegroeid te zijn en beter te weten wat belangrijk is in hun leven. Dat zijn waardevolle stappen.

Contact

Heb je nog vragen over de therapie? Of heb je nog vragen aan ons?Bel dan naar 085 4015 337 of plan hier direct je adviesgesprek in met onze praktijkassistentes.