Therapie in Hoorn

Het begint met je verhaal

We maken kennis; daar nemen we de tijd voor, je hebt van tevoren een invulformulier gekregen. We nemen samen dit formulier door en leren elkaar kennen. We gaan de komende tijd intensief samenwerken op een traject in jouw leven waar veel zaken bij elkaar komen, je waarschijnlijk veranderingen meemaakt en je zult groeien. Dat wil je liefst met iemand doen waarmee het contact makkelijk en soepel verloopt.

Stappen maken

We zullen niet alleen van je willen weten waarom je bij ons komt, maar ook waarom je nu bij ons komt. Wat gaf de doorslag? Dat soort extra vragen stellen we omdat we je vraag of probleem heel precies willen begrijpen. Meestal hebben we in het eerste, soms in het tweede, al een grof idee van het werk dat je te doen staat. We geven je meteen onze gedachten, wat wij denken dat realistische stappen zijn en wat methoden zijn om die stappen te zetten. De meeste cliënten vinden het erg plezierig meteen al een beetje aan het werk te kunnen – je klachten gaan gepaard met een groot gevoel van onmacht, dus is het heel fijn om aan de slag te kunnen. In de behandeling werken we met verschillende methodes. Elke cliënt is anders, elk traject is anders. Toch zijn er een aantal theorieën en methodes die vaker terugkomen.

Cliëntgericht werken

Het is vrij makkelijk uit te leggen, bij cliëntgerichte behandelingen sta jij centraal. De meeste methoden gaan uit van de cliënt, maar bij deze vorm is het de kern van de behandeling. Jouw kijk op de wereld, jouw stijl van werken, je gevoelens en gedachten op de dag dat we afspreken. We nemen jouw perspectief over en behandelen van daaruit. Bijna alle cliënten vinden dat plezierig omdat er geen stappen gezet worden die groter zijn dan je aankunt en we werken in een die helemaal aansluit op wat jij belangrijk vindt.

Cognitieve Gedragstherapie

Misschien heb je er wel eens van gehoord, het is de meest voorkomende behandelmethode. Dat komt omdat het een heel praktische manier van werken biedt, waarbij je de verandering en voortgang bijna meteen merkt – en dat werkt heel fijn en inspirerend. De methode gaat er van uit dat je de wereld om je heen een beetje verkeerd inschat. Dat doet iedereen, alleen jij hebt er nu last van. Je bedenkt je van alles, je hebt verwachtingen van jezelf en de wereld, je probeert teleurstellingen te voorkomen en maakt zo zaken nodeloos ingewikkeld. Het beste uit te leggen met een voorbeeld dat veel mensen herkennen – over spreken in het openbaar. De meeste mensen vinden dat niet leuk, het kost onevenredig veel moeite, je moet je echt ergens overheen zetten. Maar hoe komt dat? Wat denk je dat er gaat gebeuren? De meeste mensen hebben allemaal nachtmerries en rampscenario’s. Die, als je er even over nadenkt allemaal lariekoek zijn. Je maakt je dus zorgen om iets dat je je in je hoofd gehaald hebt.

Het plan

We werken naar helder geformuleerde doelen toe. In het beginnen stellen we een behandelplan op. Met regelmaat kijken we naar je ontwikkeling en de doelen die we in het plan vastlegden. Zijn we nog op de goede weg? Zijn er misschien andere dingen belangrijker geworden? Heb je andere verwachtingen inmiddels? Dan komt er een moment dat je bij me komt en denkt – eigenlijk heb ik niet zo veel meer te vertellen. Dat is meestal hetzelfde moment als dat ik een eindevaluatie plande. Het is het moment dat je weer op eigen kracht verder kunt. In de meeste gevallen is het werk nog niet klaar; je hebt nog stappen te zetten, te groeien, je te ontwikkelen. Maar: je kunt het weer zélf. Cliënten geven aan het gevoel te hebben gegroeid te zijn en beter te weten wat belangrijk is in hun leven. Dat zijn waardevolle stappen.

Contact

Heb je nog vragen of wil je weten wat we voor jou kunnen doen? Bel voor een afspraak (0229 700 208) of stuur even een mailtje naar Therapie Hoorn. We helpen je graag.