Stress en burnout behandeling in Hoorn

Wat is een burn-out nu eigenlijk?

Burn-out. Het is een makkelijk etiket dat in alledaagse taal te pas en te onpas gebruikt wordt. In onze praktijk ligt dat iets genuanceerder. Er zijn veel klachten die lijken op een burn-out en er zit nog heel veel vóór een burn-out. Een klassieke burn-out heeft een aantal kenmerken. De eerste is het gevoel van totaal opgebrand te zijn. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. En echt op. Op-op. Je voelt je uitgeput, ongekend moe en bent ook emotioneel een wrak. Daarnaast kenmerkt de burn-out zich door het maken van een (geestelijk) isolement. Om jezelf te beschermen bouw je afstand in. Naar je werk, maar ook naar de mensen die je lief hebt bijvoorbeeld. En een gevoel van falen. Niet alleen omdat je die burn-out kreeg (en dat had je toch nooit van jezelf gedacht! Jij? Een burn-out? Onmogelijk!), maar ook omdat je minder goed wordt in je werk. En daar word je onzeker van.

Wat gaan we aan je burn-out doen?

In de regel richt de behandeling zich op drie gebieden: beweging, begrip en bewust werken.

Beweging

Een burn-out heeft alles te maken met een verstoorde energiebalans. Je was niet goed in staat aandacht en energie te verdelen tussen werk, thuis, jezelf. Je lichaam heeft aan de noodrem getrokken, maar daarmee zit je eigenlijk nog steeds in een verstoorde energiebalans (alleen dan andersom). Je zult dus, door je vermoeidheid heen, in beweging moeten komen. Waarschijnlijk merk je al snel dat het werkt en ga je meer willen bewegen.

Begrip

We gaan samen onderzoeken hoe het kwam. Er is geen algemene serie oorzaken. De één kan zijn grenzen niet aangeven, de ander kan niet goed naar signalen uit het eigen lichaam luisteren en een derde kropt veel te veel op. Wat jouw precies patronen, gedrag en gedachten zijn, gaan we samen uitvinden. Tegelijkertijd zullen we je laten zien waar je geheel tegen de tendens in zelf al hebt laten zien dat je het anders kunt. Die positieve ervaringen gebruiken we om het veranderingsproces mee aan te gaan.

Bewust werken

Net zoals bij ‘beweging’ is het helemaal niet werken en niks doen de andere kant van dezelfde energie-medaille. Of je nu overwerkt of niks doet, het is allebei niet goed. Daarom proberen we je met zorg, aandacht en in rust, weer in een werkomgeving te krijgen. Zodat je je nieuwe energiebalans goed kunt vinden.

Contact

Benieuwd wat we voor je kunnen doen? Neem telefonisch contact op of vul een contactformulier in voor een eerste kennismaking. We helpen je graag.